Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Máme nový plynový gril. Uhlí mě už přestalo bavit a chtěl jsem si dopřát možnost rožnění. Rožeň na náš původní gril by stál přes 5tis a vzhledem k tomu, že gril má přes 10 let a už chtěl jsem hlubší mi to přišlo jako blbost.
Z nadšení nového grilu jsem samozřejmě hned udili krkovičku. Dobré kilo na první pokus na jedničku! Jen to chtělo nechat naloženo ne 3 dny, ale týden. No jo, na plynovém grilu stačí nacpat nerezový box dřevem a ono to fakt udí (jde to i na uhlí). Bohužel i na minimum je to uzení super horké tj kolem 200°C. Za 2 hodiny hotovo k dokonalosti. Spotřeba hrst štěpky. Na uhlí si neumím představit udržovat žár 2 hodiny, ale i to jde.
Chtěl jsem udit spíš na nižší teplotu a déle. A tady je to jádro... máme FVE a elektrická udírna dává smysl, ne? Ale když už máme nový gril? Využijeme udírnu tak často? Nevěřím, je to další krám do baráku. Ne tím se nezříkám, že ji v budoucnu skutečně pořídím, ale zatím jsem se rozhodnul vystačit si s grilem. Kilo klobás se do něj bez problémů vejde a 5kg masa taky. Budu chtít někdy víc? Těžko!
Našel jsem na půdě starou 1kW topnou spirálu, termostat a hotovo. Dvě dlažební kostky na spodek grilu, na to spirálu, na ni štěpku a na ni ocelový plát. Ten rozloží teplo a nepustí ke dřevu tolik vzduchu, aby snadno hořelo. Nastavil jsem 38°C a světe div se, ono to funguje. A dobře! Spíná se na 3 min a pak 7 min chladne. Každou hodinu jsem dal pár nových kousků štěpky. Po 7 hodinách klobásy nádherné! Venku bylo cca 25°C.
Bohužel hodně mokré, takže jsem je následující den udil ještě jednou a tentokrát na 58°C, zase 7 hodin. Venku bylo jen 15°C.
Jaká byla spotřeba elektřiny? K mému překvapení nízká!
Při venkovních 25°C a uzení při 38°C byla spotřeba za 7 hodin 1,2kWh.
Při venkovních 15°C a uzení na 58°C 7 hodin byla spotřeba stále vynikajích 2,86kWh. Gril je nezateplený a kvůli spirále musí být víko navíc 1cm pootevřené. Za mě dobrý!